Gulvafslibning hvordan?

Gulvafslibning hvordan

——————————————————————————–
Trin-for-trin guide
 
Hvordan man afsliber et trægulv

Afslibning af gamle gulvbrædder er en af de billigste måder at give et værelse et nyt look. Selv om det er et støvet og varmt arbejde, kan man selv ved gør-det-selv arbejde afslibe et værelse på en weekend. Herunder lakering. Gulvafslibning er ikke noget man selv bare lige kaster sig over. Ved renovering af gamle trægulve er GØR DET SELV meget populært, men kunden får sjælent det resultat de ønsker og spare faktisk ikke ret meget. Udlejnings-maskiner støver meget og medfører et langt størrer rengøringsarbejde efterfølgende. Ofte er de gulvafslibningsmaskiner som man lejer i farvehandlere og byggemarkeder behæftet med fejl og skæv valse. Når valsen er skæv kan man ikke afslibe et trægulv med et tilfredsstillende resultat.

Kan jeg gøre det selv ?
Som udgangspunkt fraråder vi næsten altid at gøre det selv. Gulvafslibning er et meget specielt fag. Det er ikke så nemt som at male en væg, hvad de fleste kan finde ud af. Gulvafslibning med Perfekt resultat er absolut kun for professionelle og vi fraråder som udgangspunkt Gør-det-selv. Gør-det-selv maskiner som kan lejes i farvehandler og byggemarkeder bærer oftest præg af, at en række ukyndige mennesker har brugt dem, med det resultat, at maskinellet ikke fungerer korrekt eller at valsen er skæv. Såfremt dette er tilfældet, kan selv verdens bedste gulvmand ikke lave dit gulvFørste skridt
Vær opmæksom på følgende: Du kan sagtens afslibe forsømte parketgulve, men pas på, da træfineren (slidfladen) altid er tyndere end tykkelsen af selve gulvet.
Tip: Slibning er støjende. At holde dine naboer glade kun arbejde i dagtimerne og give dem nogle meddelelse om, hvornår du vil begynde at arbejde.
Trin 1: Forberedelse
Eventuelle gamle gulvbelægning fjernes. Billeder, gardiner og så mange møbler som muligt. Afdæk det der er tilbage i lokalet med plastic, lagner eller lign.

Dyk søm i gulvbrædderne med en hammer og dyvel da disse vil beskadige valsen på gulvslibemaskinen. Gamle gulvbrædder eller parketstav som er løse skal fastgøres og eventuelt huller udfyldes med træspartel eller plastictræ.

Tip: Hvis du vil stoppe støv gå i resten af huset, så sørg for du har alt, hvad du har brug for i stuen og forseglingen omkring indvendige døre med malertape. Åbn alle vinduer og udvendige døre.
Trin 2: Den grove gulvafslibning
Gulvafslibningen påbegynde med at slibe diagonalt med en grov korn sandpapir. Alt afhængig af overfladebehandlingen og trægulvets beskaffenhed, vurderes hvilken størrelse sandkorn der bruges på sandpapiret. Det er altid bedst at prøve sig frem. Såfremt den første prøveslibning viser, at der ikke slibes igennem gulvbehanlingen, så påsættes en grovere sandkorn.

Arbejd langsomt igennem lokalet, vær påpasselig med overlap og hold maskinen i bevægelse hele tiden for ikke at lave stopmærker eller lave unødige slibespor eller brændemærkr i trægulvet.

Tip: Silb på kryds og tværs i stuen i modsat retning for at fjerne pletter, ridser og dybe hakker.
Trin 3: Den fine gulvafslibning
Når den gamle gulvbehandling er slebet af, fortsættes med afslibning med fint sandpapir. Der slibes nu på langs af gulvbræddernes retning.

Der afsluttes med den helt fine slibning, igen arbejdes der op og ned ad gulvet i et langsomt tempo.

Tip: Tøm støvopsamlings posen regelmæssigt for at forhindre den sprænger med den store mængde af støv.

Trin 4: Kanter og hjørner
Til sidst afslibes kanterne i rummet, og her bruges den runde kantslibemaskine. Start med de grove skiver sandpapir og arbejde langsomt igennem kanter og hjørner. Der startes med den grove sandpapir hvorefter der påsættes finere og finere slibepapir. Der afslibes helt op til fodpanelerne.

Til hjørner bruges en hjørneslibemaskine, hvor proceduren er den samme.

Tip: Revner i gulvbrædder kan udfyldes med træspartel eller plastictræ.

Trin 5: Forsegl eller mæt træet med gulvbehandling
Nu fjernes alle rekvisitter, gulvmaskiner, lamper o.l. og gulvet støvsuges grundigt. Nu fjernes den finere støv, og gulvoverfladen gøres kla til overfladebehandling. Sko tages af og/eller beskyttelsessko påføres for at beskytte den nøgne træoverflade for skomærker. Det er vigtigt, at den rene træ bliver påført en beskyttelsesbehandling af enten olie, lak, voks, sæbe eller maling. Læs mere om gulvbehandling her på hjemmesiden.
Tip: Start overfladebehandling af gulvet i det fjerneste hjørne af lokalet fra døren og arbejde tilbage til døren. Lad den tørre natten over.

24 kommentarer til “Gulvafslibning hvordan?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.