Gulvtyper

GULVTYPER – PLANKEGULVE – PARKETGULVE – GULVE AF TRÆ – TRÆGULVE

——————————————————————————–
GULVTYPER
Trægulve er et begreb som dækker over en gulvbelægning af træ, som findes i forskellige gulvtyper afhængig af gulvets opbygning og måden at samle det på.Vi prøver at forklare de mest grundlæggende begreber og giver dig en forståelse for hvordan forskellige typer gulve er opbygget.

3-stav
Størstedelen af alle parketgulve er lagt som 3-stavs parket. At en parket er “3-stavs”, vil sige at hvert parket består af 3 rækker med parketstave.

1-stav
Plankegulve er lagt som 1-stav, men også 3-lags parket og massive gulve. 1-stavede gulve har kun éen stav i bredden.

Parket
…. er bygget op af 3 lag. Parket egner sig fortræffeligt til at blive lagt på varmekabler, e ller i omgivelser med store temperatursvingninger. Det øverste lag er 3,6 til 4 mm tykt og består af eksklusivt massivt træ. Mellem- og bundlagene består af krydsfinerplader. Den totale tykkelse på parketten er ca. 14 til 15mm, og bredden er fra 14,5 til 21 cm.

Massivt gulv
…. består af et solidt stykke træ. Et massivt gulv kan slibes flere gange og kan lægges direkte på strøer. Massive gulve bør ikke lægges på varmekabler, eller i rum med store temperatursvingninger. Det massive gulv skrues eller limes til underlaget.

Der er mange spændende gulvtyper og træsorter at vælge imellem. Det er derfor vigtigt at undersøge, om det trægulv, man gerne vil have behandlet, passer til rummet mht. anvendelse, slidstyrke, mulighed for lægning samt overfladebehandling. Det skulle jo gerne resultere i et flot og vedligeholdelsesvenligt trægulv.

Massive trægulve
De massive trægulve koster mere end de lamelopbyggede. Årsagen er ligetil: Af den samme mængde træ, som der anvendes til at producere et massivt gulvbræt, kan man producere fire lamelopbyggede planker.
Med hensyn til slidstyrke har hver træsort en hårhedsgrad, der er afgørende for hvor meget gulvet bliver påvirket af stød og ridser. Det massive trægulv kan afslibes op til tre gange mere end det lamelopbyggede, men til gengæld har det også kostet bedtydeligt mere. Massive plankegulve
De massive plankegulve har typisk en tykkelse på over 20 mm og lægges derfor fortrinsvis på strøer eller træflader i selvbærende gulvkonstruktioner. Underlaget beklædes med trinstøjdæmpende materiale godkendt til trægulve. Planker ne skrues eller sømmes til underlaget og limes kun i endestød. Slidlaget varierer fra 4-7 mm afhængig af plankens tykkelse og placeringen af fer og not.
Det massive trægulv er sjældent overfladebehandlet fra fabrikken og bør derfor slibes over og efterfølgende behandles med f.eks. gulvolie.

Massiv skibsplank
Denne betegnelse er gældende for det massive trægulv lagt med en gummifuge eller kontrastliste i træ. Når gulvet er lagt fyldes udfræsningen i plankerne med fugemasse, herefter slibes gulvet og overfladebehandles med gulvolie. Det kræver håndelag at fuge et trægulv, så det er en god ide at søge hjælp hos en professionel.
Skibsplanken bliver slærlig flot, hvis den lægges i store rum med en frisekant langs væggene.

Massiv stavparket
En stavparket er en massiv parketstav typisk i en længde på 40-60 cm. Stavparketten lægges typisk i mønstre som f.eks. sildeben. Den fuldklæbes til et helt plant og afrettet underlag, som kan være en træflade eller beton. Stavparketten skal slibes efter lægning og overfladebehandles med f.eks. gulvolie. Lamelopbyggede planke- og parketgulve

Lamelgulve
Det lamelopbyggede trægulv har typisk en tykkelse på max. 15 mm og er derfor særdeles velegnet til renoveringsopgaver, hvor der ikke er plads til et massivt trægulv. Den lamelopbyggede plank eller parket er opbygget i en trelags konstruktion. Typisk med en bund af nåletræ i plankens længderetning, et mellemlag i tværgående retning af spån, krydsfiner eller hårdttræ samt et slidlag af massiv træ typisk på 3-5 mm. Konstruktionen giver et meget stabilt trægulv der ikke arbejder så meget (udvider eller trækker sig sammen ved de forskellige årstideres fugtpåvirkning). Slidlaget kan være delt i parketstave – lamelparket – eller i hele planker – lamelplank. Lamelplank og -parket er færdigbehandlet fra fabrikken med gulvolie, lak eller matlak. Den olierede overflade kan med stor fordel efterbehandles med en plejepasta eller plejeolie efter lægning, da den efterfølgende pleje og vedligeholdelse derved bliver lettere. Lamelopbygget marineplank. Denne betegnelse er gældende for det lamelopbyggede plankegulv lagt med en gummiliste i sort eller grå. Marineplanken har en speciel udfræset not med plads til gummilisten. Marineplanken er overfladebehandlet fra fabrikken med gulvolie, lak eller matlak. Den olierede overflade kan med stor fordel efterbehandles med en plejepasta eller plejeolie efter lægning, da den efterfølgende pleje og vedligeholdelse derved bliver lettere.

VIDEN OG INSPIRATION

Velkommen – Gulve – Gulvafslibning – Gulvafhøvling – Gulvservice – Gulvmand – Gulvbehandling – Trægulve

Oliebehandling – Lakering – Ludbehandling – Gulvslibning – Gulvsliber

Gulvfirma – Gulv – Bejdse – Sæbe

Inspiration – Galleri

LYT TIL ERFARNE FAGFOLK

Dansk Gulvcenter – Gulvportal.dk – Odense Gulvservice – Skejby Gulvservice – Kurt Gulvmand

Århus Gulvservice – Fyns Gulvservice – Gulvvejviser.dk

3gulvtilbud.dk – Netto-gulve.dk

4.904 kommentarer til “Gulvtyper”

 1. I have been surfing on-line greater than 3 hours today, yet I
  never found any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all website owners and
  bloggers made excellent content material as you probably did, the
  internet shall be much more useful than ever before.

 2. I will immediately clutch your rss feed as I can not in finding your e-mail
  subscription link or newsletter service. Do you have
  any? Kindly let me recognize so that I may just subscribe.
  Thanks.

 3. One thing I would really like to say is that before purchasing more laptop memory, look at the machine in which it would be installed. In case the machine is usually running Windows XP, for instance, the actual memory limit is 3.25GB. The installation of above this would simply constitute any waste. Make sure that one’s motherboard can handle an upgrade amount, as well. Great blog post.

 4. Hello there,

  My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at gulvinspiration.dk promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?

  We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well
  .
  If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know.

  Thanks,
  Aly