Lak – hvid

Hvidlak – Hvidlakering – Hvid lakbehandling – Lak hvid – Hvid lakbehandling – Hvid lakering

Behandling af trægulve med   hvidlak er en populær behandling. Gulvet får et  lyst look med det hvide skær, den hvide patina. Når hvid lak er påført gulvet fremstår hvidpigmenten transparent så man kan se årertegninger og strukturer i træet. Hvidpigmenteret  lak kombineres oftest med en ludbehandling først for at undgå at træet nedenunder gulner. Lud har også den fordel at den åbner porrerne i træet, så det er lettere at mætte gulvet med hvidlakken. Alternative kan gulvet ludbehandlet med en hvidpigmenteret lud og efterfølgende påføres klar lak . Behandlingen er yderst holdbar, og træets naturlige struktur bevares og fremhæves med hvidlak. Hvidlak bruges meget på de traditionelle nordiske træsorter som fyr, gran og lærk. Hvidpigmenteret lak  fremhæver boligens i ndretninge og interiør, og i kombination med lyse vægge, karme og paneler, giver hvidolien let rummet 5 – 10 m2 ekstra i den visuelle optik. Hvid lak er populær især hos yngre mennesker og diverse boligmagasiner og trendskabende medier fremhæver også hvidlakkens visuelle og praktiske egenskaber. Gulve med hvid lak er særdeles slidstærk og let at rengøre og vedligeholde, den hvide lak skaber en meget hård og robust overflade som afskyr alt. Du kan spilde et glas rødvin på det hvid lakerede gulv og det vil bare ” perle ” af, så det let kan tørres op med en klud. Hvid lak er hvid lak og  lakkens unikke egenskaber gør gulvet behageligt blødt at gå på og er medvirkende til at skabe en “hyggelig” atmosfære i hjemmet.

Lak giver slidstyrke
En god lak giver betydelig bedre slidstyrke en en traditionelle olier, men også et mindre naturligt udseende. Jo flere strygninger med lak, jo bedre beskyttelse, men desto mere lakeret udseende. De fleste lakker er idag tilsat et UV-filter for at undgå at lakken gulner og den giver farvestabilitet. Men en hvis ændring må man regne med over tid. Olie-/alkydlakker som er  terpentinbaseret kan benyttes som den første pålægning på alle typer trægulve. Men med de vandbaserede lakker skal man være lidt mere forsigtig, avhængig af træsort og gulvets beskaffenhed. Enkelte lakproducenter tager forbehold for vandbaserede systemer på bl.a. eg og bøg, mens andre ikke har de forbehold.

Lak er smudsafvisende
Lakken danner efter hærdning en vandskyende film med en tykkelse på få hundrededele millimeter på træets overflade. Denne film giver også en vis beskyttelse mod slid. Lakker fås både som vandige produkter, og som alkydlakker eller syrehærdende lakker, der indeholder organiske opløsningsmidler. Til fabrikslakering anvendes desuden UV- hærdende lakker, der er fri for opløsningsmidler.

De mest almindelige laktyper er:

Akryl/ polyurethanlak er en vandfortyndbar lak med stor slidstyrke. Den findes både som 1-komponent og 2-komponent og kan tilpasses forskellige anvendelsesområder. Fås også med ekstra stor slidstyrke. Det er den nyeste og mest anvendte type af de vandopløselige lakker. Bindemidlerne akryl og polyuretan giver en lys lak, som ikke gulner, er nem at arbejde med, og miljømæssigt er den langt at foretrække. Den kan dog være flere døgn om at hærde. På egetræ kan disse lakker give skjolder pga. træets indhold af garvesyre.
Syrehærdende lak er en 2- komponent lak, der indeholder opløsningsmidler som f.eks. ethanol, butanol samt formaldehyd. Den har en kort tørretid og er ikke modtagelig over for friktionsmærker. Må ikke anvendes til vandbaserede lakker
Urethan/ alkydlak indeholder opløsningsmidler ( terpentin). Lakken gulner en del og er derfor ikke så velegnet på lyse gulve
Polyurethanlak (isocyanatlak) er en 2- komponent lak med stor slidstyrke. Den indeholder stærke opløsningsmidler og kræver omfattende sikkerhedsforanstaltninger ved påføring. Kan være svær at genbehandle

Behandlingens egenskaber
I boliger har lakerede gulve ofte en god holdbarhed på flere år. Dog kræver steder med ekstra stort slid som indgangspartier en ekstra indsats. Gulve med lak skal fremstå med en ensartet, lukket og glat overflade. Genbehandling skal foretages inden laklaget er slidt igennem. Der skal foretages en let mellemslibning af overfladen inden genbehandlingen. Ved meget slidte gulve, hvor lakken er gennemslidt, skal der slibes grundigt for at fjerne al lak. Bruges en anden laktype oven på den eksisterende, kan man med fordel foretage en prøvelakering af et lille område. Der må ikke komme blærer i lakken, og den skal sidde fast til underlaget.

Brug af grundlak
For at undgå problemer med sammenlimning af gulvbrædder kan en sprød grundlak anvendes før færdiglakering. Rengøring af lakerede gulve kan foretages med de fleste rengøringsmidler, da lakken i sig selv udgør et overfladelag. En lakeret overflade bliver stærkrer, jo flere lag som påføres, og går man op fra 3 til 4 lag så vil slidstyrken øges langt mere end 30%. Blank lak er stærkere end den matte, så derfor bruges de første lag som blanke og toplakken som mat. Det er vigtig at røre godt i lakke kontinuerlig, idet matteringsmidlerni har en tendens til at bundfelde. Mange lakker har kraftig tendens til at lime gulvbrædderne sammen. Når de efterfølgende tørrer, kan man risikerer, at at 4 – 5 planker hænger sammen, så får men en stor s præk istedet for flere små. Gulvolier og urethenalkydlakker har en lille tendes til at lime, mens mange vandbaserede lakkerkan lime kraftigt. For de vandbaserede lakker kan man grunde med en olie eller en urethanalkydlak. Da undgår man fiberrejsninger, samtidig med at man har noget at slide på efterfølgende.

Terpentinbaseret lak
Olie- og alkydlakker  er terpentinbaseret, og de tørre og hærder kemisk ved at hærde på den oxygen som er i luften. Lakkerne er en slags polyesterlak, hvor både naturlige og syntetiske råvarer indgår som bindemiddel. Alkydlakker giver forholdsvis tykke overfladefilm, som trænger ganske godt ind i træet og giver god beskyttelse mod slidtage, væsker mm. Vand der ligger for længe, sprit og opløsningsmidler kan lave skjolder i lakken. Stærke alkaliske opløsningsmidler som f.eks. salmiakspiritus eller ren sæbespåner kan ødelække lakken. Lakken gulner noget med tiden. Urethanalydlakker er de mest populærer lakker i denne gruppe. For her er tilsat isocyanatforbindelser i alkydisopropalen, hvilket giver en svagere gulning end hos de almindelige kendte alydlakker. De sidst udviklede lakker med lysfilter har forbedret farvestabiliteten væsentlig. Men det tilrådes stadig, at såfremt man ønsker et lyst gulv, at bruge en vandbaseret lak. Slidstyrken hos urethanalydlakker  er betydelig bedre end hos de almindelige alkydlakker.

Miljøvenlige lakker
Vandbaserede lakker er miljøvenlige idet man har reduceret udslip af organiske opløsningsmidler og der er heller ikke nogen brandfare ved at bruge produktet. Vi har indenfor gulvbranchen, som indenfor malerbranchen, en række ældre medarbejdere som har “malersyndrom” og er handicappet for livstid pga. indånding af organiske opløsningsmidler. Denne problematik slipper man for ved brug af vandbaserede lakker. Der er sket en meget stor udvikling indenfor vandbaserede, så de på mange områder er på højde med de terpentinbaserede. Rent brugsmæssigt er de vandbaserede lakker generelt lidt mindre “robuste” end de syrehærdende. Man må tage mere hensyn til temperatur og luftfugtighed ved påføringen. Temperaturen må ikke være under 15 C ( er lidt forskellig fra producent til producent) for at lakken kan tørre optimalt. Den relative luftfugtighed i rummet skal være under 70%. Ved brug af vandbaseret lakker på ubehandlede gulve forårsager fiberrejsning som må slibes ned. Gulvafslibning kan undgås såfremt, man grunder med en gulvolie (alkyd eller vegetabilsk) eller med en lak som f.eks. uretanalkyd. Man kan også grunde med en organisk opløst la med hvid pigment hvis man ønsker en “kalket”  effekt. Såfremt man kun ønsker at bruge vandbaserede produkter kan man først fugte gulvet med lunkent vand og lade det tørre helt. Derefter slibes der let med sandpapir for at fjerne fiberne. Det er bare “hårene” som stikker op som skal fjernes. Herefter fjernes pudsestøvet omhyggeligt med en støvsuger. Fibrene i træet kan også slibes væk efter første lag lak. De vandbaserede gulvlakker tørre hurtigt og bør påføres fyldigt og med behændige strøg så alt luft som indesluttes  i lakken under påføringen minimeres. Det er vigtigt at have det fornødige håndelag for påføringen, idet man så undgår blærer, bobler, krater eller pinholes (ser ud som små nålestik) i lakoverfladen. På grund af sin opbygning vil vandbaserede lakker som acryl-/polurethane lakker og acryllakker give en svag grå-/hvidagtig film, og disse produkter fugter ikke underlaget på samme måde som alkyd-/ urethanlakker fortyndet med mineralsk terpentin. Dette går, at man får et noget anderledes udseende (mindre lød) specielt på mørke trægulve. Vandbaserede lakker anbefales derfor først og fremmest på lyse træsorter. Det er vigtig altid først at lave en prøve.!

Hvad er acryl-/polurethane lak?

Polyurethan-/ acryllakkerne består af to plasttyper som er sampolymeriseret og ikke bare blandet mekanisk. Disse går under betegnelsen Urethanlakker. Reaktionsproduktet er emuligeret i vand. Lakkerne forekommer i 2 udgaver, som enkomponent (1-komponentlak ) eller som tokomponent (2-komponent lak ). Ved den 1 komponent polurethan-/alkydlak er alt kemisk reaktion færdiggjort på forhånd  og lakken hærder ved at vandet fordamper. Hvorimod den 2 komponent polurethan-/ alkydlak er den samme som 1 komponenten, bortset fra at der der dannes en krydsbinding mellem lakkens molekyler ved hjælp af en hærder. Hærderen som isættes er den flerfunktionelle  aziridin. Denne kemiske sammensætning gør at molekylerne i lakken ensrettes og derved skabes en mere fyldig og slidstærk overflade. Aziridin tåler kun vand i en meget kort tid, så derfor leveres den altid seperat. Aziridin er meget giftig og må derfor behandles med yderst forsigtighed. 2- komponent lakker bruges først og fremmest af professionelle gulvfirmaer. Efter hærderen er tilsat så har lakken en meget begrænset, men nok så lang, en brugstid. Modsat 1- komponent lakken så foregår hærdningen parallelt med fordampningen med vandet. 1- komponent og 2- komponent lakkerne er ens hvad egenskaber angår, men 2-komponent lakkerne har generelt en bedre slidstyrke og bestandighed. Polurethane-/ acryllakker kan bruges ovenpå ludbehandling. Herved “rejser træet sig” som man siger (fiberne i træet rejser sig), og denne fiberrejsning slibes væk med en meget fin slibning. Lakken er “lysægte” og gulner ikke eller meget lidt. Normalt er de tilsat et UV-filter der modvirker gulning. Rengøring er enkelt, gulvet skal blot vaske over med en hårdt opvredet klud eller moppe. Brug ph- neutrale rengøringsmidler uden sulfo eller salmiak.

Rigtig Rengøring forlænger gulvets levetid..
Arbejdstiden er 1,5 – 2 timer for et normalt stort gulv.

Gulvlak kan påføres trærene gulve, tidligere lakerede, ludbehandlede eller bejdsede. Den giver en god slidstyrke og beskytter mod hakker og ridser.
1.      Gulvet afslibes og der støvsuges grundigt.  Ved plankegulve er det vigtigt med en grundig støvsugning men det kan ikke undgås at lakeringen kan trække smuds   op fra fugerne.

2.      Dunken vendes og drejes, hvorefter den skal stå 5 – 10 min. Så luftbobler forsvinder.

3.      Arbejdet planlægges nøje inden udlægningen, idet lakeringen skal foregå uden afbrydelser.

4.      Gulvlakken udlægges. Trærene gulve – 2-3 gange. Tidligere lakerede gulve – 2-3 gange. Bejdsede eller ludbehandlede gulve – 2 -3 gange. Lakken skal tørre/hærde mellem hver påføring og der foretages normalt en mellemslibning imellem første og anden udlægning

5.      Den sidste udlægning af lak foretages med omhu og ekstra systematisk.

4.303 kommentarer til “Lak – hvid”

  1. Excellent blog right here! Additionally your site loads up very fast! What web host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol.