Lud – hvid

Hvid lud, hvid ludbehandling, lud med hvidpigment, gulvbehandling, lud hvidHvid lud – Hvidlud – Hvid ludbehandling

Lud er en populær behandling

Behandling af trægulve med hvid lud er en populær behandling. Gulvet får et rustikt look med det hvide skær, den hvide patina. Når hvid lud er påført gulvet fremstår hvidpigmenten transparent så man kan se årertegninger og strukturer i træet. Hvidpigmenteret  lud kombineres oftest med en oliebehandling eller lakbehandling . Lud har også den fordel at den åbner porrerne i træet, så det er lettere at mætte gulvet med hvid olien. Alternativt kan gulvet ludbehandlet med en hvidpigmenteret lud og efterfølgende påføres natur olie.

Træets naturlige udseende fremhæves
Behandlingen er yderst holdbar, og træets naturlige struktur bevares og fremhæves med hvid lud. Hvid lud bruges meget på de traditionelle nordiske træsorter som fyr, gran og lærk. Hvid lud fremhæver boligens i ndretninge og interiør, og i kombination med lyse vægge, karme og paneler, giver hvidludden let rummet 5 – 10 m2 ekstra i den visuelle optik. Hvid lud er populær især hos yngre mennesker og diverse boligmagasiner og trendskabende medier fremhæver også hvidluddens visuelle og praktiske egenskaber . Hvid lud  er hvid lud  og  luddens unikke egenskaber gør gulvet behageligt blødt at gå på og er medvirkende til at skabe en “hyggelig” atmosfære i hjemmet.

Lud giver rummet fornemmelse af renhed
Lud er en gammel skandinavisk tradition, der sikrer træet en smuk lys farve. Luden åbner træets porer så olie eller sæbe bedre trænger ned i træet. Et ludbehandlet gulv af brede planker skaber med sin lyse farve harmoni og ro, og giver rummet en fornemmelse af en særlig renhed. Da ludbehandlingen ingen beskyttelse giver til gulvet, skal det derfor efterfølgende mættes med olie eller sæbe. Alternative kan man også efterfølgende forsegle trægulvet med lak. Visse ludtyper kan misfarve træet, så det tilrådes at bruge en professionel gulvmand. Med lud menes her en alkalisk væske som bruges for at modvirke at træet gulner. Det er denne form for “lud” som bruges til behandling af gulve. Hovedbestanddelen i denne type lud er vandet kalk (Calsiumhydroksid, hydratkalk) som er rørt op i vand. NB! Kalk er ætsende så man skal være forsigtig med beskyttelse af øjne og hud. Ludbehandling giver en rigtig god beskyttelse mod gulning, men giver derimod ingen beskyttelse mod smuds eller slidtage og kan smitte lidt af ved berøring.

Vedligeholdese af ludbehandlede gulve
Gulve som er ludbehandlet bør efterfølgende sæbebehandles, olieres eller lakeres. Ved sæbebehandling foretages en vaskning 4 – 5 gange med en god fed blanding. Der vil nu dannes en kalksæbe nede i træet, som er hårdere en normal sæbe (natrium- og kaliumsæber), og mere bestandige. Og giver derfor en bedre beskyttelse mod smuds, snavs og væske. Lud- og sæbebehandlingen tilfører træet meget vand, hvorfor det vil udvide sig, men bliver træet hindret deri, vil træet rejse sig. For plankegulve kan træet krympe under udgangsdimensionen. For brede gulvplanker kan det resulterer i lidt større fuger mellem brædderne end man ellers vil have fået. Lud- og sæbebehandlingen egner sig bedst til gran- og fyrtræ. Den giver det bedste resultat ved friske plankegulve som er nylagte. Lamineret parketgulve må ikke ludbehandles, idet det resulterer i at parketten går op i limningen. Ved enkelte laminatgulve kan man engangsbehandle med lud og så lakerer eller olierer ovenpå. Hvis man bliver træt af at vedligeholde et lud- og sæbebehandlet gulv, kan man efterbehandle med olie, lak eller voks. Det er da vigtigt, at der bruges de rigtige produkter.
Rigtig Rengøring forlænger gulvets levetid..
Arbejdstiden 1,5 – 2 timer for et normalt stort gulv

Lud passer bedst til gran- eller fyrretræsgulve. Den bremser gulningen i træet og giver en lys tone. Lud skal altid anvendes sammen med sæbe, olie eller lak.  

 
1.      Gulvet skal være nyafslebet og smuds- og støvfrit. Selv helt nye gulve skal afslibes inden ludbehandlingen.

2.      Dunken omrystes (meget vigtig hvis luden indeholder hvidpigment).

3.      Luden udlægges i bræddernes længderetning. Der arbejdes systematisk med 2 – 3 brædder ad gangen. Luden bearbejdes ind i træet og fordeles jævnt.

4.      Gulvet skal tørre min. ½ time.

5.      Om nødvendigt foretages en let afslibning for at fjerne fiberrejsninger i træet.

6.      Gulvet støvsuges systematisk.

7.      Nu er gulvet færdigt og der behandles med sæbe, olie eller lak.

25 kommentarer til “Lud – hvid”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.