Lud + lak

Lud + lak – Ludlak – Ludbehandling og lakering – Laklud – Lud & lak – Ludbehandling og Lakering

Lud og lak er en  rigtig god behandling hvor man først giver trægulvet lud for at hindrer at gulvet gulner neden under lakken. Såfremt gulvet skal have en hvidpigmentering, så hvidpigmenteres gulvet først med en hvidpigmenteret lud. At hvidpigmenterer gulvet først giver den mest ensartede pigmentering. Man kunne godt nøjes med en hvidpigmenteret lak uden en ludbehandling først. Her risikerer man blot, at hvidpigmenten ikke fordeler sig jævnt, hvorfor man må forvente et gulv med en uenartet pigmentering. Ved bestilling af hvidpigmenteret lak udfører de fleste gulvfirmaer automatisk en ludbehandling først. Såfremt man ikke ludbehandler først risikerer man at få en grå og kedelig gulv når træet med tiden gulner.

Lud giver et lyst og fyldigt rum
Lud er en gammel skandinavisk tradition, der sikrer træet en smuk lys farve. Et ludbehandlet gulv af brede planker skaber med sin lyse farve harmoni og ro, og giver rummet en fornemmelse af en særlig renhed. Da ludbehandlingen ingen beskyttelse giver til gulvet, forsegles trægulvet med lak. Visse ludtyper kan misfarve træet, så det tilrådes at bruge en professionel gulvmand. Med lud menes her en alkalisk væske som bruges for at modvirke at træet gulner. Det er denne form for “lud” som bruges til behandling af gulve. Hovedbestanddelen i denne type lud er vandet kalk ( Calsiumhydroksid, hydratkalk) som er rørt op i vand. NB! Kalk er ætsende så man skal være forsigtig med beskyttelse af øjne og hud. Ludbehandling giver en rigtig god beskyttelse mod gulning, men giver derimod ingen beskyttelse mod smuds eller slidtage og kan smitte lidt af ved berøring. Gulve som er ludbehandlet skal efterfølgende lakeres.  For brede gulvplanker kan det resulterer i lidt større fuger mellem brædderne end man ellers vil have fået. Ludbehandling egner sig bedst til gran- og fyrtræ. Den giver det bedste resultat ved friske plankegulve som er nylagte. Lamineret parketgulve må ikke ludbehandles, idet det resulterer i at parketten går op i limningen. Ved enkelte laminatgulve kan man engangsbehandle med lud og så lakerer eller olierer ovenpå. Hvis man bliver træt af at vedligeholde et lud- og sæbebehandlet gulv, kan man efterbehandle med olie, lak eller voks. Det er da vigtigt, at der bruges de rigtige produkter.

Lud og lak er en populær gulvbehandling
Behandling af trægulve med   hvidlak er en populær behandling. Gulvet får et  lyst look med det hvide skær, den hvide patina. Når hvid lak er påført gulvet fremstår hvidpigmenten transparent så man kan se årertegninger og strukturer i træet. Hvidpigmenteret  lak kombineres oftest med en ludbehandling først for at undgå at træet nedenunder gulner. Lud har også den fordel at den åbner porrerne i træet, så det er lettere at mætte gulvet med hvidlakken. Alternative kan gulvet ludbehandlet med en hvidpigmenteret lud og efterfølgende påføres klar lak . Behandlingen er yderst holdbar, og træets naturlige struktur bevares og fremhæves med hvidlak. Hvidlak bruges meget på de traditionelle nordiske træsorter som fyr, gran og lærk. Hvidpigmenteret lak  fremhæver boligens i ndretninge og interiør, og i kombination med lyse vægge, karme og paneler, giver hvidolien let rummet 5 – 10 m2 ekstra i den visuelle optik. Hvid lak er populær især hos yngre mennesker og diverse boligmagasiner og trendskabende medier fremhæver også hvidlakkens visuelle og praktiske egenskaber. Gulve med hvid lak er særdeles slidstærk og let at rengøre og vedligeholde, den hvide lak skaber en meget hård og robust overflade som afskyr alt. Du kan spilde et glas rødvin på det hvid lakerede gulv og det vil bare ” perle ” af, så det let kan tørres op med en klud. Hvid lak er hvid lak og  lakkens unikke egenskaber gør gulvet behageligt blødt at gå på og er medvirkende til at skabe en “hyggelig” atmosfære i hjemmet.

Jo flere lag lak, jo mere slidstærkt
En god lak giver betydelig bedre slidstyrke en en traditionelle olier, men også et mindre naturligt udseende. Jo flere strygninger med lak, jo bedre beskyttelse, men desto mere lakeret udseende. De fleste lakker er idag tilsat et UV-filter for at undgå at lakken gulner og den giver farvestabilitet. Men en hvis ændring må man regne med over tid. Olie-/alkydlakker som er  terpentinbaseret kan benyttes som den første pålægning på alle typer trægulve. Men med de vandbaserede lakker skal man være lidt mere forsigtig, avhængig af træsort og gulvets beskaffenhed. Enkelte lakproducenter tager forbehold for vandbaserede systemer på bl.a. eg og bøg, mens andre ikke har de forbehold.
Lakken danner efter hærdning en vandskyende film med en tykkelse på få hundrededele millimeter på træets overflade. Denne film giver også en vis beskyttelse mod slid. Lakker fås både som vandige produkter, og som alkydlakker eller syrehærdende lakker, der indeholder organiske opløsningsmidler. Til fabrikslakering anvendes desuden UV- hærdende lakker, der er fri for opløsningsmidler.

De mest almindelige laktyper er:

Akryl/ polyurethanlak er en vandfortyndbar lak med stor slidstyrke. Den findes både som 1-komponent og 2-komponent og kan tilpasses forskellige anvendelsesområder. Fås også med ekstra stor slidstyrke. Det er den nyeste og mest anvendte type af de vandopløselige lakker. Bindemidlerne akryl og polyuretan giver en lys lak, som ikke gulner, er nem at arbejde med, og miljømæssigt er den langt at foretrække. Den kan dog være flere døgn om at hærde. På egetræ kan disse lakker give skjolder pga. træets indhold af garvesyre
Syrehærdende lak er en 2- komponent lak, der indeholder opløsningsmidler som f.eks. ethanol, butanol samt formaldehyd. Den har en kort tørretid og er ikke modtagelig over for friktionsmærker. Må ikke anvendes til vandbaserede lakker
Urethan/ alkydlak indeholder opløsningsmidler ( terpentin). Lakken gulner en del og er derfor ikke så velegnet på lyse gulve
Polyurethanlak (isocyanatlak) er en 2- komponent lak med stor slidstyrke. Den indeholder stærke opløsningsmidler og kræver omfattende sikkerhedsforanstaltninger ved påføring. Kan være svær at genbehandle
Behandlingens egenskaber
I boliger har lakerede gulve ofte en god holdbarhed på flere år. Dog kræver steder med ekstra stort slid som indgangspartier en ekstra indsats.

Udfaldskrav til lud og lak
Gulve med lak skal fremstå med en ensartet, lukket og glat overflade. Genbehandling skal foretages inden laklaget er slidt igennem. Der skal foretages en let mellemslibning af overfladen inden genbehandlingen. Ved meget slidte gulve, hvor lakken er gennemslidt, skal der slibes grundigt for at fjerne al lak.

Bruges en anden laktype oven på den eksisterende, kan man med fordel foretage en prøvelakering af et lille område. Der må ikke komme blærer i lakken, og den skal sidde fast til underlaget.

For at undgå problemer med sammenlimning af gulvbrædder kan en sprød grundlak anvendes før færdiglakering. Rengøring af lakerede gulve kan foretages med de fleste rengøringsmidler, da lakken i sig selv udgør et overfladelag.

Lak giver en stærk overflade
En lakeret overflade bliver stærkrer, jo flere lag som påføres, og går man op fra 3 til 4 lag så vil slidstyrken øges langt mere end 30%. Blank lak er stærkere end den matte, så derfor bruges de første lag som blanke og toplakken som mat. Det er vigtig at røre godt i lakke kontinuerlig, idet matteringsmidlerni har en tendens til at bundfelde. Mange lakker har kraftig tendens til at lime gulvbrædderne sammen. Når de efterfølgende tørrer, kan man risikerer, at at 4 – 5 planker hænger sammen, så får men en stor s præk istedet for flere små. Gulvolier og urethenalkydlakker har en lille tendes til at lime, mens mange vandbaserede lakkerkan lime kraftigt. For de vandbaserede lakker kan man grunde med en olie eller en urethanalkydlak. Da undgår man fiberrejsninger, samtidig med at man har noget at slide på efterfølgende.

Oliebaseret lak
Olie- og alkydlakker  er terpentinbaseret, og de tørre og hærder kemisk ved at hærde på den oxygen som er i luften. Lakkerne er en slags polyesterlak, hvor både naturlige og syntetiske råvarer indgår som bindemiddel. Alkydlakker giver forholdsvis tykke overfladefilm, som trænger ganske godt ind i træet og giver god beskyttelse mod slidtage, væsker mm. Vand der ligger for længe, sprit og opløsningsmidler kan lave skjolder i lakken. Stærke alkaliske opløsningsmidler som f.eks. salmiakspiritus eller ren sæbespåner kan ødelække lakken. Lakken gulner noget med tiden. Urethanalydlakker er de mest populærer lakker i denne gruppe. For her er tilsat isocyanatforbindelser i alkydisopropalen, hvilket giver en svagere gulning end hos de almindelige kendte alydlakker. De sidst udviklede lakker med lysfilter har forbedret farvestabiliteten væsentlig. Men det tilrådes stadig, at såfremt man ønsker et lyst gulv, at bruge en vandbaseret lak. Slidstyrken hos urethanalydlakker  er betydelig bedre end hos de almindelige alkydlakker.

Vandbaseret lak
Vandbaserede lakker er miljøvenlige idet man har reduceret udslip af organiske opløsningsmidler og der er heller ikke nogen brandfare ved at bruge produktet. Vi har indenfor gulvbranchen, som indenfor malerbranchen, en række ældre medarbejdere som har “malersyndrom” og er handicappet for livstid pga. indånding af organiske opløsningsmidler. Denne problematik slipper man for ved brug af vandbaserede lakker. Der er sket en meget stor udvikling indenfor vandbaserede, så de på mange områder er på højde med de terpentinbaserede. Rent brugsmæssigt er de vandbaserede lakker generelt lidt mindre “robuste” end de syrehærdende. Man må tage mere hensyn til temperatur og luftfugtighed ved påføringen. Temperaturen må ikke være under 15 C ( er lidt forskellig fra producent til producent) for at lakken kan tørre optimalt. Den relative luftfugtighed i rummet skal være under 70%. Ved brug af vandbaseret lakker på ubehandlede gulve forårsager fiberrejsning som må slibes ned. Gulvafslibning kan undgås såfremt, man grunder med en gulvolie (alkyd eller vegetabilsk) eller med en lak som f.eks. uretanalkyd. Man kan også grunde med en organisk opløst la med hvid pigment hvis man ønsker en “kalket”  effekt. Såfremt man kun ønsker at bruge vandbaserede produkter kan man først fugte gulvet med lunkent vand og lade det tørre helt. Derefter slibes der let med sandpapir for at fjerne fiberne. Det er bare “hårene” som stikker op som skal fjernes. Herefter fjernes pudsestøvet omhyggeligt med en støvsuger. Fiberne i træet kan også slibes væk efter første lag lak. De vandbaserede gulvlakker tørre hurtigt og bør påføres fyldigt og med behændige strøg så alt luft som indesluttes  i lakken under påføringen minimeres. Det er vigtigt at have det fornødige håndelag for påføringen, idet man så undgår blærer, bobler, krater eller pinholes (ser ud som små nålestik) i lakoverfladen. På grund af sin opbygning vil vandbaserede lakker som acryl-/polurethane lakker og acryllakker give en svag grå-/hvidagtig film, og disse produkter fugter ikke underlaget på samme måde som alkyd-/ urethanlakker fortyndet med mineralsk terpentin. Dette går, at man får et noget anderledes udseende (mindre lød) specielt på mørke trægulve. Vandbaserede lakker anbefales derfor først og fremmest på lyse træsorter. Det er vigtig altid først at lave en prøve.!

Polyurethan lak
Polyurethan-/ acryllakkerne består af to plasttyper som er sampolymeriseret og ikke bare blandet mekanisk. Disse går under betegnelsen Urethanlakker. Reaktionsproduktet er emuligeret i vand. Lakkerne forekommer i 2 udgaver, som enkomponent (1-komponentlak ) eller som tokomponent (2-komponent lak ). Ved den 1 komponent polurethan-/alkydlak er alt kemisk reaktion færdiggjort på forhånd  og lakken hærder ved at vandet fordamper. Hvorimod den 2 komponent polurethan-/ alkydlak er den samme som 1 komponenten, bortset fra at der der dannes en krydsbinding mellem lakkens molekyler ved hjælp af en hærder. Hærderen som isættes er den flerfunktionelle  aziridin. Denne kemiske sammensætning gør at molekylerne i lakken ensrettes og derved skabes en mere fyldig og slidstærk overflade. Aziridin tåler kun vand i en meget kort tid, så derfor leveres den altid seperat. Aziridin er meget giftig og må derfor behandles med yderst forsigtighed. 2- komponent lakker bruges først og fremmest af professionelle gulvfirmaer. Efter hærderen er tilsat så har lakken en meget begrænset, men nok så lang, en brugstid. Modsat 1- komponent lakken så foregår hærdningen parallelt med fordampningen med vandet. 1- komponent og 2- komponent lakkerne er ens hvad egenskaber angår, men 2-komponent lakkerne har generelt en bedre slidstyrke og bestandighed. Polurethane-/ acryllakker kan bruges ovenpå ludbehandling. Herved “rejser træet sig” som man siger (fiberne i træet rejser sig), og denne fiberrejsning slibes væk med en meget fin slibning. Lakken er “lysægte” og gulner ikke eller meget lidt. Normalt er de tilsat et UV-filter der modvirker gulning. Rengøring er enkelt, gulvet skal blot vaske over med en hårdt opvredet klud eller moppe. Brug ph- neutrale rengøringsmidler uden sulfo eller salmiak.

Rigtig Rengøring forlænger gulvets levetid..
Arbejdstiden er 1,5 – 2 timer for et normalt stort gulv.

Gulvlak kan påføres trærene gulve, tidligere lakerede, ludbehandlede eller bejdsede. Den giver en god slidstyrke og beskytter mod hakker og ridser.
1.      Gulvet afslibes og der støvsuges grundigt.  Ved plankegulve er det vigtigt med en grundig støvsugning men det kan ikke undgås at lakeringen kan trække smuds   op fra fugerne.

2.      Dunken vendes og drejes, hvorefter den skal stå 5 – 10 min. Så luftbobler forsvinder.

3.      Arbejdet planlægges nøje inden udlægningen, idet lakeringen skal foregå uden afbrydelser.

4.      Gulvlakken udlægges. Trærene gulve – 2-3 gange. Tidligere lakerede gulve – 2-3 gange. Bejdsede eller ludbehandlede gulve – 2 -3 gange. Lakken skal tørre/hærde mellem hver påføring og der foretages normalt en mellemslibning imellem første og anden udlægning

5.      Den sidste udlægning af lak foretages med omhu og ekstra systematisk.

45 kommentarer til “Lud + lak”

 1. You really make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be really something that I think I would
  never understand. It seems too complicated and very broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the
  hang of it!

 2. I simply want to say I am new to weblog and seriously enjoyed your web-site. Likely I’m likely to bookmark your website . You definitely come with amazing stories. Cheers for sharing with us your blog.

 3. Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 4. Thanks for your post. I also think laptop computers have become more and more popular today, and now are usually the only sort of computer utilized in a household. The reason is that at the same time potentially they are becoming more and more economical, their computing power is growing to the point where these are as strong as personal computers out of just a few in years past.

 5. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 6. The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, but I truly thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could fix in case you werent too busy on the lookout for attention.

 7. Hello, Neat post. There’s an issue along with your website in web explorer, could check this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a huge part of folks will pass over your great writing due to this problem.

 8. Many thanks for sharing all these wonderful discussions. In addition, the best travel and also medical insurance system can often eradicate those problems that come with touring abroad. Any medical crisis can before long become very expensive and that’s sure to quickly impose a financial weight on the family finances. Putting in place the best travel insurance program prior to leaving is well worth the time and effort. Thanks

 9. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

 10. excellent put up, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not understand this.

  You must continue your writing. I am sure, you have a great readers’
  base already!

 11. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it

 12. I together with my pals came reviewing the best techniques from your web page and so at once got a terrible suspicion I had not expressed respect to you for them. The men had been for that reason glad to read them and have now pretty much been having fun with those things. We appreciate you indeed being so accommodating and for having this form of notable subject areas most people are really desperate to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 13. Great blog here! Additionally your web site rather a lot up very fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink to your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

 14. great put up, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not understand this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 15. Attractive component of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to
  assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing for your feeds and even I fulfillment you get right of entry to constantly quickly.

 16. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 17. Today, with all the fast life style that everyone is having, credit cards have a huge demand throughout the market. Persons throughout every arena are using credit card and people who aren’t using the credit card have arranged to apply for even one. Thanks for discussing your ideas in credit cards.

 18. I additionally believe that mesothelioma is a exceptional form of cancer malignancy that is commonly found in people previously familiar with asbestos. Cancerous tissues form within the mesothelium, which is a safety lining which covers the majority of the body’s body organs. These cells generally form while in the lining on the lungs, tummy, or the sac that encircles the heart. Thanks for expressing your ideas.

 19. I was just looking for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.

 20. Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 21. I cling on to listening to the news bulletin talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 22. Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is a very smartly written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I’ll definitely comeback.

 23. I’m impressed, I need to say. Really not often do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you’ve got hit the nail on the head. Your idea is excellent; the difficulty is one thing that not enough persons are talking intelligently about. I’m very pleased that I stumbled across this in my search for one thing referring to this.

 24. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 25. Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just could not come across. What a great web-site.

 26. I used to be recommended this blog through my cousin. I’m no longer certain whether this submit is written by him as nobody else know such distinctive about my trouble. You’re wonderful! Thank you!

 27. Right now it looks like Movable Type is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 28. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Cheers

 29. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent job on this topic!

 30. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 31. It is actually a great and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 32. Hi, Neat post. There is a problem along with your web site in internet explorer, could test this… IE still is the market chief and a huge component of people will pass over your magnificent writing due to this problem.

 33. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this info So i¡¦m glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot undoubtedly will make sure to do not forget this site and provides it a look on a constant basis.

 34. fantastic submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.