Trægulve – En historisk gennemgang af trægulve i Danmark

Her får du en lille gennemgang af den historiske udvikling af trægulve i Danmark. Lige fra de første spæde trægulve til dagens industriproduktion.

Hvad ved vi om trægulvenes historie?

Fra den forskning, der er gennemført i brugen af ​​trægulve i danske boliger, ved vi at så sent som i 1625 var der sten som gulvmateriale og først herefter blev træ benyttet. Dette krævede naturligvis, at de besøgende tørrede deres fødder af før de gik ind i huset, for ikke at bære mudder eller vand ind, der ville påvirke den eksisterende gulvbelægning.

 Hvilke træsorter blev der brugt?

Der blev ofte brugt brede ege eller elme planker, det var afhængig af hvad ejeren havde råd til og til rådighed.

 Hvad havde menig mand råd til?

Ovenstående var tilfældet for størstedelen af ​​befolkningen i Denmark og resten af ​​Europa, men mere velhavende husejere havde råd til afskårne gulvplanker, som må have gjort livet umådeligt mere behageligt for beboerne.

Som tiden gik fra 1620-1720 blev trægulve mere og mere populær hos det højborgerlige, hvis budgetter kunne klare den store udgift hvor de forskellige træsorter blev håndslebet og poleret.

 Massive trægulve

Massive trægulve blev mere populære da omkostninger blev mindre og mindre, og det skyldtes udelukkende de umådelige mængder af træ, som blev bragt hertil fra store skove i Nordamerika. Det var åbenbart billigere end  skandinavisk og især dansk træ.

 Trægulve i det 19. århundrede

Det var i begyndelsen af ​​det 19. århundrede, da parketgulve blev mere populære, men igen, det var kun i de rigeste hustande, da kun opskæring og montering af blokkene var ganske arbejdskrævende, og der ikke var nogen masseproducerede blokke til rådighed i disse dage.

 Fer og not gjorde en forskel

I Danmark var det fra omkring 1901 til udbruddet af 1. verdenskrig i 1914, at fer og not samlingen blev brugt til trægulve for den almindelige borger. Trægulve kunne lægges direkte på en flad betonoverflade hvor varm tjære anvendtes som et klæbemiddel.

 Fik konkurrence fra andre gulvbelægninger

Det var i 1920erne og 30erne da trægulve skulle konkurrere på grund af omkostningerne, og det var den æra af linoleum og kork gulve, der begge tilbyder mindre arbejdskraft i udlægning og vedligeholdelse.

I 1920erne og 30erne hvor der var krise i samfundet, var trægulve et forholdsvis dyrt bygningsmateriale. Derfor blev kork- og linoleum opfundet som en gulvbelægning der var let at pålægge uden de store omkostninger tilfølge.

 Idag er lamelgulve populære

I dag har vi mange valgmuligheder når der skal bestemmes gulvbelægninsmaterialer og man er heldig at have et gulv lavet af ægte levende træ, da menneskeskabte materialer har vist sig at være mere tilgængelige og billigere end den ægte naturlige vare. Omkostningerne er endnu engang et spørgsmål, og den hyppige brug af lamelgulve, hvor én mand let kan lægge et mellemstort gulv på mindre end en dag, har reduceret de samlede omkostninger anskaffelse af trægulve. til et niveau overkommelig for alle.

 Massive trægulve er en dyr løsning

Det betyder, at massive trægulve er igen er de velhavende. Men når man ser på det fra et økologisk synspunkt betyder det, at trægulvs produktion kun i ringe omfang er skyld i vore svindende skove.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.