Unikt trægulv

Få dit helt eget unikke gulv….

Vi kan designe overfladebehandlingen helt efter dit ønske. Enten med på tryktlogo, med design i mange efter dit ønske. Det kunne være abstrakt kunst, det kunne være aftryk af børnefødder eller som vis på billedet tryk som indikerer drivtømmer.

En metode som er udviklet af Dansk Gulvcenter Aps. i samarbejde med Skejby Gulvcenter i Århus.

Tramp grus ned i gulvet
Stik hul i dit gulv med en dorn eller syl eller tramp grus ned i dit nye gulv. Det kan virke både meningsløst og brutalt, men resultaten kan blive spændende, farverigt og helt unikt. Et nyt gulv kan med ét få et gammelt slidt udséende. Se billeder på denne side.

Bejdsning kan give et antik præg
Bejdsning er en gammel tradition, og effektivt når der skal gives en ekstra glød til gulvet. Og gulvarbejdet kan faktisk være lige så spændende som at se det endelige resultat.Bejdsning bruges til at skabe liv og glød i træværket, samtidig med at den spilder med de eksisterende tegninger og strukturer i træet. Alle slags trægulve med sugende overflade kan behandles med bejdse. Bejdsning bruges på loft, vægge, gulve, døre og møbler. – Bejdsen findes i mange farver, som igen kan blandes med hinanden for at skabe en farve som ingen andre har, og du får et helt unikt gulv. Bejdsen kan også fortyndes  for at få en svagere nuance med den samme farvetone.

Suge-evne og udfaldsprøve
Et nyt gulv har som regel en hård og tæt ved. Og her i vedden har farven sværest ved at sætte sig, og resultatet vil derfor være meget lige med de prøver man ser hos gulvmanden eller i farvehandlen. Såfremt gulvet har en overfladebehandling fra før, skal det have en gulvafslibning eller gulvafhøvling ned til det bare træ. Uanset det må man huske, at forskellige træsorter har forskellige suge-evne. Derfor kan den samme bejdse få forskelligt udfald fra parketstav til parketstav eller fra gulvplanke til gulvplanke. To træer som er skovet for eksempel nordsverige og har stået lige ved siden af hinanden, kan suge bejdsen forskelligt, med det resultat til følge, at resultatet bliver forskelligt. Men uanset hvad er det en god idé at lave en udfaldsprøve, før man begynder på større flader. Et stykke træ, et stykke parket eller et sted i rummet som er skjult, for eksempel under et møbel kan være fint for en test. Ønsker du en svagere farvetone, kan du fortynde bejdsen med sprit, olie eller vand. Afhængig af hvilken bejdsetype der bruges. Ønskes en mørkere farve, kan man lægge flere strøg med bejdsen. Jo flere strøg, jo mørkere farve. Her skal der nævnes nogle metoder på forarbejdning af trægulve og bejdsning, som kan give et trægulv med glød eller et unikt trægulv. At slibe et gulv så det kommer til at se gammel ud, kræver en hvis forståelse for hvordan gamle gulve faksiske ser ud. Slidtagen er ikke jævn, men mere slidt for eksempel nær kanter, ved dørtrin, ved sengen og andre steder med meget slid. Vi prøver  at genskabe slidtagen, så du får et realistisk spild af nuancer når bejdsen påføres. Men hvordan får man den slidte effekt? kan man så spørge! Måske skal nogle steder håndafslibes med en slibeklods med sandpapir (for eksempel korn 80). Ved brug af kan man lave strukturer i trægulvet ved bevidst at tilføre mere bejdse nogle steder end andre. Man kan for eksempel bruge en svamp og lave strukturer med den eller bruge en skabelon og lave mønstre med bejdsen. Det tilrådes dog at være påpasselig ved brug af denne metode, idet bordet fanger når man bruger bejdse, idet det ikke kan gøres om.

Slidtage med svamp og vand
Lige efter påføring af bejdse er trægulvet åben for muligheden for at lave variationer og antikt præg i træet med svamp og vand, simpelthen ved pletvis at vaske bejdsen væk. Metoden kan også bruges til at skabe områder som ser ud som naturlig slidtage fra sko, fingermærker og lignende. Hvordan påfører man bejdsen for at skabe det antikke præg? Man skal lægge et godt lag bejdse på gulvet, så den ikke tørrer for meget ind i træet. En gulvflade på op til 10 – 15 kvadratmeter kan behandles færdig før vaskningen starter. Et større rum bør deles ind i flere områder, og planker behandles i hele dens længderetning. Ved vaskningen bruges lunkent vand og en stor svamp. Dyp hele svampen i en bøtte for at få godt med vand på gulvet. Det er vigtig at bruge den fornødne tid i starter, for at øvelse i at fjerne en passende mængde farve. Det er dog vigtigt at have for øje, at før bejdsen tørrer, vil farven virke mørkere. Hvad sker der hvis man fjerner for meget farve? Det er muligt at tilføre ekstra bejdse efterfølgende, såfremt man har fjernet for meget. Efterfølgende forsegles det bejdsede trægulv med lak.

Lav borebille-huller med hammer og syl
Skal trægulvet virkelig se slidt, gammelt og måske lidt maritimt ud, kan man lave små sår, hakker eller huller i træet før påføringen med bejdse. Bejdsen vil da trænge ekstra godt ned i hullerne, som bliver mørkere end resten af gulvet. Metoden er lidt brutal, men den giver i mange tilfælde et enestående resultat! Ja, men hvordan gør man? Brug en hammer, syl eller en anden skarp genstand. Lav små sår, hakker og huller i ubestemte mønstre. Når man er færdig, vil gulvet se ud som på en flere hundrede år gammel skude, der med borebiller har fået et hærget træværk. Ved at trampe og hamre grus ned i gulvet laves flere mindre sår, måske ikke så dybe som med syl og hammer, men ofte mere effektiv end at lave hul for hul. – Ja, man bliver nødt til at købe et mindre læs grus. Inviter nogle venner til trampefest, kør en trillebør med grus ind på gulvet, tøm et tyndt lag ud over gulvet og så er det bare at gå igang. Efter gruset er fjernet og der er støvsuget efterslibes med en sandpapir (korn 120) før behandling med bejdse. Herefter forsegles gulvet med lak.

 

VIDEN OG INSPIRATION

Velkommen – Gulve – Gulvafslibning – Gulvafhøvling – Gulvservice – Gulvmand – Gulvbehandling – Trægulve

Oliebehandling – Lakering – Ludbehandling – Gulvslibning – Gulvsliber

Gulvfirma – Gulv – Bejdse – Sæbe

Inspiration – Galleri

LYT TIL ERFARNE FAGFOLK

Dansk Gulvcenter – Gulvportal.dk – Odense Gulvservice – Skejby Gulvservice – Kurt Gulvmand

Århus Gulvservice – Fyns Gulvservice – Gulvvejviser.dk

3gulvtilbud.dk – Netto-gulve.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.